Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Καύκασος 8 Σεπτεμβρίου 2008

Μερικές απόψεις για τη συνέντευξη Μπράιζα

Μερικές απόψεις για τη συνέντευξη Μπράιζα

Ο πολιτικός αξιωματούχος και (εκτός των άλλων) γαμβρός της Άγκυρας, Μάθιου Μπράιζα

του Σάββα Καλεντερίδη
Σημαντικά μηνύματα με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνο είχε η συνέντευξη που έδωσε ο Μάθιου Μπράιζα στο δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλις, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, στις 7 Σεπτεμβρίου 2008.
Όσον αφορά την κρίση στον Καύκασο, ο Αμερικανός αξιωματούχος προσπάθησε να μας πείσει ότι οι Οσετίνοι και οι Ρώσοι ήταν αυτοί που προκαλούσαν και ότι ο Σαακασβίλι επιτέθηκε “χάνοντας την ψυχραιμία του”, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να τον μεταπείσουν. Δηλαδή ο κ. Μπράιζα προσπαθεί να μας πείσει ο απόλυτα εξαρτημένος από την Ουάσιγκτον, Μικαήλ Σαακασβίλι, όρθωσε ξαφνικά το ανάστημά του στην υπερδύναμη, για να τα βάλει στρατιωτικά με την άλλη υπερδύναμη.
Το δεύτερο μαργαριτάρι του Αμερικανού αξιωματούχου αφορούσε την περίπτωση του Κοσόβου, η οποία, κατά την άποψή του δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για ανάλογες αναγνωρίσεις, όπως για παράδειγμα αυτές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, επειδή το Κόσσοβο αποτελεί ειδική περίπτωση.
Όταν ο δημοσιογράφος του υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες είχαν προειδοποιήσει ότι η αναγνώριση του Κοσσόβου θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας, ο Μπράιζα κάτι ψέλισε για απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και για μακρόχρονη διαδικασία, χωρίς να πείθει ούτε τον ίδιο του τον εαυτό.
Εκεί όμως που, ο εκτός από αξιωματούχος της Ουάσιγκτον και γαμπρός της Άγκυρας, Μάθιου Μπράιζα, ήταν στην κυριολεξία αχαρακτήριστος, ήταν οι θέσεις που εξέφρασε για την επιλογή της Ελλάδας να διασφαλίσει τα συμφέροντά της με την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού South Stream.
Ο Μπράιζα για το θέμα είπε επί λέξει τα εξής:
Ερώτηση: Ενοχλεί τις ΗΠΑ η προώθηση της ενεργειακής συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας;
Απάντηση: Η Ελλάδα θα λάβει τις δικές της ανεξάρτητες αποφάσεις. Πριν από μερικά χρόνια η χώρα σας αποφάσισε ότι ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (TGI) αποτελούσε την κορυφαία στρατηγική της προτεραιότητα. Αλλαξε άποψη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο όταν αποφάσισε να προχωρήσει ταυτόχρονα και με τον αγωγό South Stream. Δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε. Πολλοί λένε ότι ο TGI, ο South Stream και ο Nabuco είναι συμπληρωματικοί, και αυτό ακούγεται καθησυχαστικό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Ρωσία χάραξε τον South Stream για να «σκοτώσει» τον TGI και τον Nabucco, και θα στηριχθεί στην Κασπία για να τροφοδοτήσει τον South Stream. Προσπαθεί να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζαχστάν, για να γεμίσει τον South Stream γιατί το δικό της δεν αρκεί. Από την οπτική της Ρωσίας θα γίνει είτε ο TGI και ο Nabucco είτε ο South Stream. Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τη δική της επιλογή για το εάν επιθυμεί να εμβαθύνει την εξάρτησή της από τη Ρωσία πριν διαφοροποιήσει την τροφοδοσία της. Αλλά η γενική θέση του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι πως τώρα δεν είναι η στιγμή για «κανονική εμπορική συνεργασία» (business as usual) με τη Ρωσία. Ακόμη και αν υπήρξαν παλαιότερες δεσμεύσεις, η απόφαση να προχωρήσει κάποιος στην εμβάθυνση προηγούμενων δεσμεύσεων θα υπονοούσε ότι συνεχίζεται κανονικά η συνεργασία με τη Ρωσία, όταν όλοι στην ευρωατλαντική κοινότητα στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τώρα δεν είναι η ώρα για συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία.
Δηλαδή, κατά την άποψη του κ. Μπράιζα, η Ευρώπη, μέσω των αγωγών TGI και Nabucco θα πρέπει να έχει εναλλακτική λύση στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο απέναντι στο Ρωσικό μονοπώλιο, αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να μείνει με έναν αγωγό, τον TGI, απόλυτα εξαρτημένη απ’ αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που θα ελέγχει τη βάνα του αγωγού αυτού ο πιο αναξιόπιστος εταίρος του κόσμου, η Τουρκία, που στηρίζεται από τον επίσης αναξιόπιστο εταίρο, όπως έχει περίτρανα αποδειχτεί στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, το Σκοπιανό και όπου αλλού, τις ΗΠΑ.
Δηλαδή και σε αυτήν την περίπτωση δυο μέτρα και δυο σταθμά από τις ΗΠΑ του κ. Μπράιζα.
Μετά από αυτές τις ευθείες απειλές της υπερδύναμης, πώς να μην σκεφτεί κανείς ότι πίσω από τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις δια του τύπου κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, πέρα από τις μικρές ή μεγάλες ευθύνες που υπάρχουν κατά περίπτωση, δεν υποκρύπτονται άνομα συμφέροντα των ενεργειακών γιγάντων που θίγονται από τις επιλογές Καραμανλή;
Το θέμα είναι όμως τα συμφέροντα των ενεργειακών γιγάντων και οι πολιτικοί παράγοντες του εξωτερικού που τα εκφράζουν, βρίσκουν πειθήνια όργανα και συνεργάτες στο εσωτερικό της Ψωροκώσταινας.
Άξιος ο μισθός τους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube