Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 19 Σεπτεμβρίου 2008

Ασφυκτικές πιέσεις Ουάσιγκτον για λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ

Της Δωρας Aντωνιου

Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη, όπου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναμένονται εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη επρόκειτο αργά χθες το απόγευμα να συναντηθεί στο Παρίσι με τον Σκοπιανό ομόλογό της, Αντόνιο Μιλοσόσκι. Η συνάντηση θεωρείται απόρροια της αμερικανικής πίεσης για υπέρβαση του αδιεξόδου και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που εδώ και καιρό διατύπωναν διπλωματικές πηγές, ότι η Ουάσιγκτον θα καταβάλει προσπάθεια μέχρι την ύστατη στιγμή, προκειμένου να φέρει τα δύο μέρη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αποτέλεσμα αυτής της πίεσης ήταν η απόφαση των δύο υπουργών Εξωτερικών να συναντηθούν. Μάλιστα, η αρχική πρόθεση ήταν η συνάντηση να γίνει στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, αυτό άλλαξε και αποφασίσθηκε η συνάντηση να γίνει χθες.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσπευση της συνάντησης θα πρέπει να ερμηνευθεί ακριβώς υπό το πρίσμα της επιθυμίας της Ουάσιγκτον να δει εάν υπάρχει γόνιμο έδαφος για να παρουσιασθεί στη Νέα Υόρκη νέα πρόταση, η οποία εκεί θα τεθεί στις δύο πλευρές όχι ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά με το ερώτημα της άμεσης αποδοχής ή απόρριψης. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πριν από τη χθεσινή συνάντηση, την παρουσίαζαν ως μια συνάντηση γενικής πολιτικής συζήτησης. Σε ερώτημα όμως εάν αυτή θα γίνει επί των συγκεκριμένων «ιδεών», που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς προς τις δύο πλευρές -ερώτημα που έθεσε και ο υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος- απαντούσαν ότι «δεν γίνεται επί συγκεκριμένου κειμένου, οι ιδέες όμως υπάρχουν στο τραπέζι», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θα επιχειρηθεί διερεύνηση ύπαρξης κοινού τόπου.

Πολύ δύσκολο
Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν ότι η Αθήνα δεν σκοπεύει να «σκοπιανοποιήσει» την παρουσία της στη Γενική Συνέλευση. Το πλαίσιο όμως που διαμορφώνεται δείχνει ότι κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο. Είτε το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ των δύο υπουργών προκύψει θετικό, είτε όχι, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη θα έχει να διαχειρισθεί εξελίξεις σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που μπορεί να είναι ραγδαίες. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα πρέπει, όπως προαναφέραμε, να αναμένεται πρόταση αμερικανικής έμπνευσης, την οποία θα παρουσιάσει ο κ. Νίμιτς, ώστε να υπάρχει το προκάλυμμα ότι η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εάν η συνάντηση αποβεί άκαρπη ή εάν υπάρξει, σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης, απόρριψή της από τη μία ή και από τις δύο πλευρές, όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται ανοιχτά. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει προειδοποιήσει, στο πλαίσιο άσκησης πίεσης, ότι θα ενθαρρύνει τα Σκόπια να καταγγείλουν την Ενδιάμεση Συμφωνία και να προκαλέσουν ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση για αναγνώριση της συνταγματικής τους ονομασίας ή ακόμα και ότι θα πιέσει τον κ. Νίμιτς να καταθέσει την εντολή διαπραγμάτευσης.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube