Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Σημαντικές δηλώσεις από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, που επισκέπτεται την Τουρκία

Σημαντικές δηλώσεις από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, που επισκέπτεται την Τουρκία

Ο Αμερικανός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Michael G. Mullen, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, ναύαρχος Michael G. Mullen βρίσκεται από χθες στην Τουρκία σε επίσημη επίσκεψη. Χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και η συνάντησή τους διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά. Παρών στη συνάντηση ήταν ο πρέσβησ των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ross Wilson και ο Egemen Bagis, αντιπρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος, ΑΚΡ.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και από τις δυο πλευρές.
Ο Αμερικανός ναύαρχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιύλ και τον ομόλογό του, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ, που έγινε σήμερα, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο ναύαρχος Mullen, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα αμερικανικά πλοία βρίσκονται στον Εύξεινο Πόντο για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να θέσουν θέμα αναθεώρησης της συνθήκς του Μοντρέ, που καθορίζει το καθεστώς των Στενών.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ανοικτά την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα είπε: “Η Γεωργία είναι ένα κράτος που οδεύει στο δρόμο της εισόδου στο ΝΑΤΟ. Όμως, ο δρόμος αυτός μπορεί να είναι πολύ μακρύς. Η είσοδός της όμως είναι εξασφαλισμένη. Και όταν η Γεωργία γίνει μέρος του ΝΑΤΟ, θα μπορεί να επωφεληθεί από τη συλλογική άμυνα που προβλέπεται από τις αρχές λειτουργίας του ΝΑΤΟ. Η εισβολή και η κατοχή της Γεωργίας με ανησύχησε όλους. Θα πρέπει να δείξουμε με τη στάση μας ότι η Ρωσία θα πρέπει να μην επιχειρήσει ξανά κάτι τέτοιο.
Ο Αμερικανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε επίσης ότι κατά τις επαφές που είχε με Γκιούλ, Ερντογάν και Μπασμπούγ συζητήθηκε και ο κοινός αγώνας για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ και ότι η ανταλλαγή πληροφοριών εναντίον του ΡΚΚ θα συνεχιστεί. Για το θέμα αυτό είπε: “Ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψής μου στην Άγκυρα ήταν να συζητήσουμε εμείς οι στρατιωτικοί τα θέματα που αφορύν και ενδιαφέρουν τις δυο χώρες. Στα πλαίσια αυτά συζητήσαμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία που έχουμε για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ. Ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατών πρέπει να συνεχιστεί. Όσο έχουμε τέτοια αιτήματα από την Τουρκία, θα τα ικανοποιούμε”.
Ο ναύαρχος Mullen, απαντώνας σε ερώτημα για το Κιρκούκ είπε: “Η ειρήνη και η σταθερότητα στο Βόρειο Ιράκ είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Εκεί υπάρχουν ορισμένα, κυρίως πολιτικά, προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Έτσι οι πολιτικοί στο Ιράκ, στην Τουρκία και στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με ανησυχία τα προβλήματα αυτά και προσπαθούν να βρουν λύσεις. Εμείς ελπίζουμε αυτά τα προβλήματα να λυθούν ειρηνικά, μέσα στα πλαίσια της ενότητας και της σταθερότητας του Ιράκ”.

Πηγή: ΧΟΥΡΡΙΕΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube