Weather Icon
ΟΗΕ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 12 Σεπτεμβρίου 2008

Υπέρβαση εντολής από Νίμιτς με κατ’ αρχάς ελληνική αποδοχή

Υπέρβαση εντολής από Νίμιτς με κατ’ αρχάς ελληνική αποδοχή


Γλώσσα και εθνότητα φέρνει με διπλωματικό τρόπο ο Νίμιτς (στη φωτογρ. μετά την κοινή του συνάντηση με Βασιλάκη (αριστερά) και Ντιμιτρόφ (δεξιά)

ΔΕΣΜΗ ΙΔΕΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ «ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΘΕΜΑΤΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να μην αντιδρά αλλά τον Ελληνα διαπραγματευτή να παραλαμβάνει το πακέτο ιδεών Νίμιτς, ο Αμερικανός διαπραγματευτής επιχείρησε χθες στον νέο γύρο των συνομιλιών να βάλει πονηρά από το παράθυρο ζήτημα μακεδονικής εθνότητας.
Στην κοινή δίωρη συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών (πρέσβεις Βασιλάκης/Ανδρουλάκης και Ντιμιτρόφ/Προτουγκέρ) στο γραφείο του στο κεντρικό Μανχάταν, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ παρουσίασε μια νέα δέσμη «σύνθετων» ιδεών με σκοπό να «δελεάσει» Αθήνα και Σκόπια, ώστε να καλλιεργήσει το έδαφος για μια πιθανή συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Για πρώτη φορά σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπός του στα Ηνωμένα Εθνη ανέφερε ότι έγινε «μια πλήρης συζήτηση για όλα τα στοιχεία που αφορούν το θέμα, συμπεριλαμβανομένων της ονομασίας, του εύρους της χρήσης της, των ζητημάτων ταυτότητας και παρεμφερών θεμάτων».
Η διατύπωση «παρεμφερή θέματα», τα οποία δεν κατανομάζει ευθέως (και προφανώς αφορούν γλώσσα και μακεδονική εθνότητα) αποτελεί στην ουσία μια προσπάθεια του Νίμιτς να διαστείλει στο έπακρον τα όρια της εντολής (817) που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς είναι ξεκάθαρο, ότι η εντολή αναφέρει ρητά και μόνο τη διευθέτηση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής και στις δηλώσεις του μετά την κοινή συνάντηση και στην ανακοίνωση ήταν αποκαλυπτικός των προθέσεών του μέσα από τις καλά μελετημένες διπλωματικές διατυπώσεις, αφού έκανε λόγο για «μια δέσμη ιδεών με αναθεωρημένες ιδέες, βασισμένες σε προηγούμενες προτάσεις, που εμπεριέχουν στοιχεία και προτάσεις που του δόθηκαν και από τις δυο πλευρές κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ζητώντας να εξεταστούν οι ιδέες ως πακέτο».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι στοιχεία που έχει προτείνει μπορεί να οδηγήσουν σε «μια έντιμη και εποικοδομητική λύση και πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δυο πλευρές».
Εκπληξη προκάλεσε ο Ελληνας πρεσβευτής κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ο κ. Νίμιτς προτείνει ονόματα, απαντώντας: «Δεν είναι θέμα αν προτείνει ονόματα. Βεβαίως, προτείνει ορισμένες επιλογές, αλλά δεν είναι μόνο το όνομα το οποίο είναι στο τραπέζι και σας το είπε και ο ίδιος. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει, το όνομα από τα υπόλοιπα»!
Σύμφωνα λοιπόν με τον Ελληνα πρεσβευτή, ο κ. Νίμιτς, που απέστη της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο για το όνομα, θεωρεί πλέον ότι το όνομα πάει πακέτο και με άλλα ζητήματα. Η δήλωση του κ. Βασιλάκη έγινε μετά τη χθεσινή κοινή συνάντηση Νίμιτς – Βασιλάκη – Ντιμιτρόφ και Προτουγκέρ στα γραφεία του ειδικού μεσολαβητή στο Μανχάταν. Σκοπιανές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν στην «Ε» το νέο πακέτο Νίμιτς «πραγματοποιήσιμο» («workable») δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο μέλλον από την πλευρά τους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Ε» ότι οι δυο πλευρές δεν επικεντρώθηκαν μόνο στις διάφορες παραλλαγές της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», που έχει κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών το προηγούμενο δίμηνο, αλλά η συζήτηση είχε στόχο αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν τώρα την καρδιά του προβλήματος: το εύρος της χρήσης και τη διαπραγμάτευση γύρω από τη μακεδονική εθνότητα.
Ο Ελληνας διαπραγματευτής Αδ. Βασιλάκης (που χαρακτήρισε «σκέψεις» τις ιδέες Νίμιτς) μετέφερε την επίσημη θέση της ελληνικής διπλωματίας («ένα όνομα έναντι όλων»), ενώ οι Σκοπιανοί ανταπάντησαν θέτοντας θέμα διπλής ονομασίας.
Η Αθήνα, σύμφωνα με τη σκοπιανή διπλωματία, φέρεται να αποδέχεται περισσότερο την ονομασία «Σλαβομακεδονία» και αναφορικά με τα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προτείνει να χρησιμοποιείται ο όρος «μακεδονική», αλλά στη λατινική γραφή («makedonski»).
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ερωτηθείς για την προοπτική συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης στη Νέα Υόρκη (αρχίζει τις εργασίες της στις 22 Σεπτεμβρίου) τόνισε ότι «δεν είναι σ’ αυτό το στάδιο αυτό που εγώ προτείνω» ενημερώνοντας ότι θα υπάρξει και νέα επαφή με τα δυο μέρη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αργά χθες βράδυ, ο Μάθιου Νίμιτς αναμενόταν να πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αναμένοντας τις προκαταρκτικές απαντήσεις των δύο πρωτευουσών. *
————————————————-
*Διέψευσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών (θέματα Ευρώπης, Ευρασίας) Ντάνιλε Ριντ ότι υπάρχει αμερικανικό σχέδιο επίλυσης για το όνομα της ΠΓΔΜ. Για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα, ο Ελληνας πρέσβης κ. Μαλλιάς ενημέρωσε τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων Ουίλιαμς Μπερνς, τονίζοντας την αντιπαραγωγική στάση των Σκοπίων.
(ΑΠΕ)
Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube