Weather Icon
ΟΗΕ , πΓΔΜ, Σκόπια , Πρόσωπα , Σκοπιανό 17 Σεπτεμβρίου 2008

Έψαχνε για “μακεδονική μειονότητα”, ανακάλυψε …”κοινότητα”

Έψαχνε για “μακεδονική μειονότητα”, ανακάλυψε …”κοινότητα”

H ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων Γκέι Μακντούγκαλ

Δεν αναφερθήκαμε αυτές τις μέρες στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων Γκέι Μακντούγκαλ καθώς αναμέναμε τη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της “περιοδείας” της. Η Μακντούγκαλ ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και αρκέσθηκε να δηλώσει ότι η αποστολή της δεν έχει σχέση με τις συνομιλίες για το Σκοπιανό, με την επιστολή Γκρούεφσκι περί «μακεδονικής μειονότητας» ή με την πολιτική της Τουρκίας με στόχο τη Θράκη. Δήλωσε ότι επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα (από τις 194 χώρες του ΟΗΕ έχει επισκεφθεί τις Ουγγαρία, Αιθιοπία, Γαλλία, Δομινικανή Δημοκρατία και Γουιάνα) με απόφασή της και ύστερα από αναφορές μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες φυσικά δεν κατονόμασε για να μπορεί να ελεγχθεί η αξιοπιστία τους και η μη σύνδεσή τους με την πΓΔΜ. Η Μακντάγκαλ έκανε λόγο για «κοινότητες που συνάντησε, που συμπεριλαμβάνουν τους Ρομά, τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και εκπροσώπους άλλων θρησκειών και τις κοινότητες (!) στον νομό Φλώρινας».Οταν της ζητήθηκε να εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο… κοινότητες, η κ. Μακντάγκαλ απάντησε ότι «δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ζωηρή αντιπαράθεση στη Φλώρινα για την ύπαρξη ή μη μειονότητας» επισημαίνοντας ότι εννοεί ομάδες, κοινωνία των πολιτών και ότι η ιδια δεν προτιθεται να κάνει «νομικού» περιεχομένου δήλωση.
Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ στην αρχική ανακοίνωση του γραφείου της Μακντάγκαλ με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου αναφερόταν ότι θα επισκεφθεί τη «Θράκη και τη Μακεδονία», ξαφνικά στο χθεσινό δελτίο Τύπου υιοθετείται το «Δυτική Θράκη» (ονομασία που ανταποκρίνεται σε αυτή που χρησιμοποιεί η τουρκική πλευρά) και στον Νομό Φλώρινας στη… «Βόρεια Ελλάδα». Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ που συνόδευαν την ανεξάρτητη εμπειρογνώμονα (ενώ αποκλείστηκαν Έλληνες δημοσιογράφοι) θριαμβολόγησαν για το γεγονός ότι «τα Ηνωμένα Εθνη για πρώτη φορά έδειξαν ενδιαφέρον για τη θέση των ‘‘Μακεδόνων’’ στην Ελλάδα», όπως μετέδωσε το κανάλι Α1.
Το χρονικό της ανακάλυψης ανύπαρκτων μειονοτήτων στην Ελλάδα:
Σεπτέμβριος 2006: Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Felice Gaer θέτει θέμα κακομεταχείρισης της «τουρκικής, αλβανικής και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». Παρά τα διαβήματα και τις αντιδράσεις της Αθήνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές. Ακολούθησαν έκθεση της CIA που αναφέρεται σε «μειονότητες» χωρίς να τις προσδιορίζει και δηλώσεις του πρώην επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τόμας Κάουντριμαν στο ίδιο πνεύμα.
Μάρτιος 2008: Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται αναφορά στη «μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Απρίλιος 2008: Αμέσως μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντανιέλ Φριντ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, υπεραμύνεται της αναγνώρισης «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».
Ιούλιος 2008: Με επιστολή προς τον Κ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ζητά αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας». Ενημερώνει γραπτώς όλα τα διεθνή fora και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Σεπτέμβριος 2008: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς καταθέτει στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πρόταση στην οποία διασυνδέει το πρόβλημα της ονομασίας με την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας».
Αναδημοσίευση από το STRATEGY-GEOPOLITICS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube