REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 30 Σεπτεμβρίου 2008

Αιφνιδίασε ο Ολμέρτ

Αιφνιδίασε ο Ολμέρτ


Υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967. Απαραίτητη η παραχώρηση της Ανατ. Ιερουσαλήμ για ειρήνευση με τους Παλαιστινίους.

Πρωτοφανείς για τα ισραηλινά δεδομένα είναι οι δηλώσεις του απερχόμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέψει όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967, εάν θέλει να υπάρξει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και τη Συρία».
Αρκετές ημέρες μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα και ενώ η διάδοχός του, Τζίπι Λίβνι, προσπαθεί ακόμα να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία με κάποια άλλη παράταξη, ο Ολμέρτ -ο οποίος τελεί χρέη προσωρινού πρωθυπουργού- αιφνιδίασε άπαντες με την ωμότητα των δηλώσεών του.
Ποτέ στο παρελθόν κανένας Ισραηλινός ηγέτης δεν είχε τολμήσει να υποστηρίξει κατ αυτό τον τρόπο ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί από σχεδόν όλα ή όλα τα εδάφη που προσήρτησε το 67».
Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, καθώς ο ίδιος επέμενε επί χρόνια στην ανάγκη να παραμείνει ολόκληρη η πόλη υπό ισραηλινό έλεγχο. Χθες, όμως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αχρονότ» ο Ολμέρτ δήλωσε ότι «μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους δεν είναι δυνατή χωρίς την παραχώρηση σε αυτούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του τόσο σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ αλλά και σε ό,τι αφορά τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, οι οποίοι εντατικοποιήθηκαν επί πρωθυπουργίας του, ο Ολμέρτ παραδέχτηκε ότι ήταν «λάθος» του, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέψει στη Συρία τα υψώματα του Γκολάν, εάν θέλει να πετύχει την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Δαμασκό και «την αποκοπή της (Συρίας) από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς».

Αναλυτές
Σύμφωνα με αναλυτές, παρά το γεγονός ότι ο Ολμέρτ δεν είναι πλέον σε θέση να προωθήσει κανένα από τα παραπάνω ζητήματα, η ξεκάθαρη τοποθέτησή του επί αυτών θα αναγκάσει τη διάδοχό του, Λίβνι, «να απορρίψει ή να υιοθετήσει» τη συγκεκριμένη προσέγγιση με εξίσου ξεκάθαρο τρόπο.
Σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του Ολμέρτ, τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «είναι αμφίβολο εάν θα τον θυμάται κανείς για τα επιτεύγματά του στον στίβο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», καθώς η θητεία του σημαδεύτηκε από τους χειρισμούς του στον πόλεμο με τον Λίβανο και από τα διαδοχικά σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία φέρεται αναμεμειγμένος.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
[email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube