REAL TIME |

Weather Icon
ΝΑΤΟ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ανοιχτή πρόσκληση στα Σκόπια απευθύνει το ΝΑΤΟ

Ανοιχτή πρόσκληση στα Σκόπια απευθύνει το ΝΑΤΟ

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Γράψας

του Μάκη Πολλάτου
Τη στάση της ουδετερότητας επέλεξε για ακόμη μία φορά το ΝΑΤΟ όταν εκλήθη να τοποθετηθεί επί των καθημερινών παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά.
Ευρισκόμενος στην Αθήνα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Giampaolo Di Paola, ρωτήθηκε για τις παράνομες πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, στις οποίες προέβη η Αγκυρα την Πέμπτη και, ενώ οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ασκούνταν στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων». Το εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να καταγράψουν (ενδεχομένως και να παρεμποδίσουν) την τελική φάση της μεγαλύτερης εθνικής διακλαδικής άσκησης, αφού εισέβαλαν ακριβώς στην περιοχή των Φούρνων, όπου ήταν συγκεντρωμένη η μεγάλη μάζα των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας.
Ο ναύαρχος Di Paola απέφυγε να σχολιάσει την τακτική της Αγκυρας, υποστήριξε ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και μεταξύ άλλων μελών του ΝΑΤΟ και κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να εντείνουν τις προσπάθειες συνεργασίας.
Νωρίτερα, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Γράψας είχε υποστηρίξει ότι ,«η εξωτερική ασφάλεια μας ενδιαφέρει και γι’ αυτό βρισκόμαστε μέσα στη συμμαχία» καλώντας εμμέσως τη συμμαχία να λάβει θέση στον εικονικό πόλεμο που διεξάγεται καθημερινώς στο Αιγαίο.
Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει θέμα επιλογής μεταξύ της μιας χώρας ή της άλλης», ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.
Στάση παρατηρητή επέλεξε ο ναύαρχος Di Paola και όταν εκλήθη να πει πότε τελικώς θα υπάρχει διαθεσιμότητα ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών τύπου AWACS προκειμένου να διεξαχθεί η άσκηση «Noble Archer» στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου, παίγνιο που αναβλήθηκε διαδοχικά δύο φορές αφού οι Τούρκοι πέρασαν την άποψή τους ότι δήθεν ο Αϊ Στράτης είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.
Στο θέμα του Σκοπιανού ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι υπάρχει «ανοικτή πρόσκληση» για την ένταξη των Σκοπίων στη συμμαχία η οποία και θα ενεργοποιηθεί όταν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Κατά τα λοιπά, οι συνομιλίες του στρατηγού Γράψα με τον ναύαρχο Di Paola περιστράφηκαν και γύρω από τα θέματα που αφορούν στις συμμαχικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη και στη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της συμμαχίας επανέλαβε ότι το 40% των δυνάμεων κάθε χώρας-μέλους θα πρέπει να είναι ταχυκίνητη και αερομεταφερόμενη προκειμένου να μπορούν να αξιοποιηθούν από το ΝΑΤΟ, εάν απαιτηθεί. «Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται με κριτήριο τις εθνικές ανάγκες και καμία άλλη ανάγκη», έσπευσε να διευκρινίσει ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν και για τη νέα δομή διοίκησης και δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη διατήρηση των υφιστάμενων ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων και την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που φιλοξενεί η κάθε χώρα έναντι της άλλης.
«Οι αλλαγές αυτές θα καθορίσουν αποφασιστικά τη συλλογική μας ικανότητα για την αποτελεσματική διαχείριση των αναφυομένων κρίσεων και των μελλοντικών αποστολών που θα κληθεί να αναλάβει η συμμαχία», επισήμανε ο στρατηγός Γράψας.

Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube