Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Σεπτεμβρίου 2008

Κινητικότητα στη Νότιο Αμερική

Κινητικότητα στη Νότιο Αμερική


Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στη Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.
Μετά την απόφαση της Ρωσίας να μεταφέρει τη διελκυστίνδα με τις ΗΠΑ κοντά στο δικό της γήπεδο, στην Καραϊβική, με την αποστολή πολεμικών πλοίων και στρατηγικών βομβαρδιστικών για κοινά γυμνάσια με τη Βενεζουέλα, και την ένταση που παρατηρείται στις σχέσεις Βενεζουέλας – ΗΠΑ λόγω τηςαπέλασης του Αμερικανού πρέσβη στο Καράκας, Πάτρικ Ντάντι, πολιτική και διπλωματική κρίση σοβεί και στις σχέσεις της γειτονικής Βολιβίας με τις ΗΠΑ.
Η εκλογή στον προεδρικό θώκο του αριστερού ιθαγενούς Έβο Μοράλες, θορύβησε την Ουάσιγκτον, η οποία τα τελευταία χρόνια βλέπει τα φιλοαμερικανικά κάστρα νε πέφτουν το ένα μετά το άλλο στις χώρες της Νότιας Αμερικής, χώρες που τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρούνταν ούτε λίγο ούτε πολύ η “πίσω αυλή” των ΗΠΑ.
Μετά την εκλογή Μοράλες, ο οποίος επιχειρεί να επανεθνικοποιήσει τα μεταλεία, τις πετρελαιοπηγές και τις πηγές φυσικού αερίου της πάμφτωχης χώρας του, ακολούθησαν απόπειρες αποτροπής του εγχειρήματος και διαμελισμού της χώρας μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων.
Ακολούθησαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της χώρας, για τα οποία επεισόδια ο Έβο Μοράλες κατηγόρησε τον αμερικανικό παράγοντα, ζητώντας μάλιστα στην απομάκρυνση του Αμερικανού πρέσβη Φίλιπ Γκόλντμπεργκ από τη χώρα του, για να ακολουθήσει ο απέλαση του βολιβιανού πρέσβη από τις ΗΠΑ.
Ενώ η κατάσταση στη Βολιβία παραμένει κρίσιμη, μηνύματα συμπαράστασης στον Έβο Μοράλες έρχονται από όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Αμερικής.
Σχετικό δημοσίευμα: ΗΠΑ: «Απειλούνται» Αμερικανοί υπήκοοι στη Βολιβία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube