Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , ΟΗΕ 19 Σεπτεμβρίου 2008

Η Σερβία πέτυχε να μπει στην «ατζέντα» του ΟΗΕ η νομιμότητα της «ανεξαρτησίας»

Η Σερβία πέτυχε να μπει στην «ατζέντα» του ΟΗΕ η νομιμότητα της «ανεξαρτησίας»


Η καλή είδηση για τη Σερβία, ότι η αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρωτοβουλία της να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού το αίτημα του Βελιγραδίου να εξεταστεί από το Διεθνές Δικαστήριο η νομιμότητα της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μετριάζεται από το γεγονός ότι ξεκινά την ανάπτυξή της η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EULEX).
Περίπου 100 μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής, αστυνομικοί στην πλειονότητά τους, θα αναπτυχθούν εντός των ημερών στην επικράτεια του Κοσόβου, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Πρίστινας, που επικαλούνται πηγές της EULEX.
Η μαζική άφιξη στην περιοχή Ευρωπαίων αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και τελωνειακών υπαλλήλων θα συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ο αρμόδιος για το Κόσοβο, υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, διεμήνυσε στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε. ότι η Σερβία θεωρεί απαράδεκτη την προοπτική ανάπτυξης της EULEX στο Κόσοβο, χωρίς να υπάρχει σχετική εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη.
Το Βελιγράδι πάντως ερμήνευσε ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι το αίτημά του, να εξετάσει το Διεθνές Δικαστήριο τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, συμπεριελήφθη στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, τόνισε ότι δεν είναι καιρός για θριαμβολογίες. «Αυτή είναι μια μεγάλη, αλλά όχι η τελική διπλωματική νίκη. Η πραγματική νίκη θα είναι να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πότε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει επί της πρωτοβουλίας της Σερβίας. Σε κάθε περίπτωση, στη συνεδρίαση θα παραστεί ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.
Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, και ο διευθυντής της Europol, Μαξ Πέτερ Ράτζελ, υπέγραψαν χθες στο Βελιγράδι συμφωνία συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό, ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/09/2008

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube