Weather Icon
ΝΑΤΟ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 9 Σεπτεμβρίου 2008

Σταθερά αδιάλλακτος ο Γκρούεφσκι κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί συμφωνία

Σταθερά αδιάλλακτος ο Γκρούεφσκι κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί συμφωνία

O Γκρουέφσκι καταφέτει στεφάνι στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ, υπό τη σκιά της μεγάλης “Μακεδονίας”

Ελάχιστες ελπίδες στη διαπραγμάτευση
Ο Γκρούεφσκι αναμένει ότι η ΠΓΔΜ θα βρεθεί προσεχώς αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις
Στην πάγια γραμμή αδιαλλαξίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μιλώντας σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 17 χρόνων από την ανεξαρτησία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία. Η Ελλάδα επιθυμεί να αλλάξουμε το όνομά μας για όλο το φάσμα της διεθνούς χρήσης και όλος ο κόσμος να μας αποκαλεί με όνομα το οποίο θα επιλέξει η Ελλάδα. Πρόκειται περί ακραίας θέσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προκύψει συμφωνία. Αποτελεί απόδειξη ότι αυτοί αποφεύγουν μία συμφωνία και ότι έχουν κρυφή ατζέντα» δήλωσε.

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «επέβαλε την εκκρεμότητα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’» και προσέθεσε: «Πρόκειται για παράλογη εκκρεμότητα, η οποία υποσκάπτει τις αρχές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και τα όνειρα των ιδρυτών τους».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη θέση της και εμποδίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, εκτίμησε ότι την προσεχή περίοδο η χώρα του θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για να αναθεωρήσει τη θέση της στο ζήτημα της ονομασίας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που μπορεί «να απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας».
«Την επερχόμενη περίοδο οι πιέσεις θα αυξηθούν. Το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Υποθέτω ότι οι πιέσεις αυτές θα ασκηθούν περισσότερο σ’ εμάς, διότι διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι ξεροκέφαλη και έχει κάποια άλλα συμφέροντα και δεν υποχωρεί, ήτοι είναι ασυμβίβαστη. Έτσι μπορεί να αναμένουν να υποχωρήσουμε εμείς και να διαπράξουμε ζημιά στη χώρα μας και στα συμφέροντά μας» δήλωσε ο Γκρούεφσκι.
«Επιζητούμε συμβιβασμό, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα. Εμείς επιθυμούμε λύση. Όχι όμως λύση, η οποία θα απειλήσει τα συμφέροντα μας και την ταυτότητά μας. Εμείς επιθυμούμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πέραν αυτού που μας επιτρέπει η ιστορία μας και η πλειοψηφία των πολιτών μας» κατέληξε.

Αναδημοσίευση από in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube