Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Ιράν 3 Σεπτεμβρίου 2008

Φόβοι για ενεργειακή κρίση στην Τουρκία, λόγω Ρωσίας-Ιράν

Φόβοι για ενεργειακή κρίση στην Τουρκία, λόγω Ρωσίας-Ιράν


Με βάση σενάρια που επεξεργάζεται η τουρκική κυβέρνηση, σε περίπτωση που η Ρωσία και το Ιράν θελήσουν να πιέσουν την Τουρκία για πολιτικές επιλογές που θα υποχρεωθεί να λάβει το επόμενο διάστημα απέναντι στις δυο αυτές χώρες, είναι πιθανόν να διακόψουν ταυτόχρονα την παροχή φυσικού αερίου στην Τουρκία, για “τεχνικούς λόγους”. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα μείνει επί μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με καταστροφικές συνέπειες για τη βιομηχανική παραγωγή, που επικεντρώνεται στην περιοχή του Μαρμαρά.
Το πρόβλημα για την Τουρκία γίνεται οξύτερο, γιατί το επίπεδο των υδατίνων αποθεμάτων στα υδοηλεκτρικά φράγματα είναι πολύ χαμηλό, αφού επαρκεί μόνο για 3,5 μήνες.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία πράγει το 50% του ηλεκτρικού της ρεύματος χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο.
Τα σενάρια αυτά εξετάζονται για την περίπτωση που η Τουρκία αναγκαστεί να συμπαραταχτεί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε ενδεχόμενη λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube