Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Σεπτεμβρίου 2008

Οι «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις

Οι «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις

Eurokinissi
Ο κ. Μ.Κυπριανού (σε πρώτο πλάνο) με τον πρόεδρο Δ.Χριστόφια στις Βρυξέλλες

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση «δύο κρατών» μέσω «παρθενογέννησης» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος την Τρίτη θα πραγματοποιήσει την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσα από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, προέβη σε ένα ιστορικό συμβιβασμό – την αποδοχή της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος. Είναι σαφές ότι με την παραχώρηση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση ‘δύο κρατών’ μέσω ‘παρθενογέννησης’» δηλώνει ο κ. Μ.Κυπριανού σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναφερόμενος στο ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τονίζει ότι «η αναφορά σε ‘δύο συνιστώντα κράτη’, η οποία κατά καιρούς παραποιείται από την άλλη πλευρά, δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης αλλά το σημείο κατάληξης της διαδικασίας, δηλαδή μια ομοσπονδιακή λύση που θα είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αποτελείται από δύο πολιτείες και όχι κράτη, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλα τα ομοσπονδιακά πολιτεύματα».
Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού υπογραμμίζει ότι οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών θα γεφυρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό -που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου- θα έχουν αίσιο τέλος, μόνο αν η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδείξει καλή θέληση στο τραπέζι των συνομιλιών και δείξει ετοιμότητα για «μια έντιμη διαπραγμάτευση προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων χωρών».
Εξάλλου, ο κ. Μ.Κυπριανού σημειώνει ότι η επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια «κυπριακή λύση» δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία, ως η κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι η χώρα που κρατεί στα χέρια της «το κλειδί της λύσης».

Αναδημοσίευση από in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube