REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , ΟΗΕ 10 Σεπτεμβρίου 2008

“Αδιαφορείτε για τις απειλές του Ισραήλ”

Επιστολή του πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Χαζάι με αποδέκτη τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν
Αποφασιστική και ξεκάθαρη αντιδραση για τις “επικίνδυνες απειλές” του Ισραήλ ζήτησε το Ιράν από τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας ότι δε θα διστάσει να αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί.
Επιστολή του πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Χαζάι με αποδέκτη τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε τις δηλώσεις δυο υπουργών της κυβέρνησης του Ισραήλ ως “οργίλες απειλές που παραβιάζουν κατάφωρα τις θεμελιωδέστερες αρχές τους διεθνούς δικαίου”.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, που πιστεύεται ότι είναι η μόνη χώρα στην Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, εκτιμά ότι η Τεχεράνη ίσως αποκτήσει πυρηνικά όπλα έως το 2010, εξέλιξη που όπως διατείνεται θα αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για το Εβραϊκό κράτος.
Ο Χαζάι ανέφερε ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ισραήλ Ράφι Εϊτάν και δημοσιεύονται στην τρέχουσα έκδοση του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικό Der Spiegel “για άλλη μια φορά επιδεικνύουν την επιθετική και τρομοκρατική φύση του Ισραηλινού καθεστώτος”.
Σύμφωνα με το Σπήγκελ, ο Εϊτάν φέρεται να δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η εποχή της καταδίωξης ναζιστών στο εξωτερικό έχει παρέλθει, “αυτό δε σημαίνει ότι αυτές οι επιχειρήσεις ανήκουν ολοκληρωτικά στο παρελθόν”. Ερωτηθείς τι εννοούσε, συνέχισε: “θα μπορούσε κάλλιστα ένας ηγέτης όπως ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να βρεθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη”.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Έχουντ Μπαράκ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι το Ισραήλ εννοεί αυτό που λέει όταν διακηρύσσει ότι θα κάνει χρήση “κάθε διαθέσιμης επιλογής” εάν η διπλωματική οδός δεν οδηγήσει σε τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
“Αυτές οι επικίνδυνες απειλές περί προσφυγής σε εγκληματικές ενέργειες. . . απαιτούν μια αποφασιστική και σαφή απάντηση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ειδικά του Συμβουλίου Ασφαλείας”, υποστήριξε ο Χαζάι.
“Το Ιράν. . . σύμφωνα με το αναφαίρετο δικαίωμά του βάσει του Άρθρου 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, δε θα διστάσει να δράσει σε αυτοάμυνα για να αμυνθεί έναντι οιασδήποτε επίθεσης εναντίον του Ιρανικού έθνους και να λάβει κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό του, το λαό του και τους αξιωματούχους του”.
Το ΣΑ έχει εγκρίνει τρεις γύρους κυρώσεων κατά του Ιράν λόγω της άρνησης της Τεχεράνης να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, που χώρες της Δύσης εκτιμούν ότι έχει στόχο να καταστήσει εφικτή την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη εμμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικό σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή.
Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube