REAL TIME |

Weather Icon
Καύκασος , ΟΑΣΕ , ΟΗΕ 9 Σεπτεμβρίου 2008

Η τρόικα της ΕΕ απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία

Η τρόικα της ΕΕ απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία


Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα επισκέφθηκαν τη Μόσχα και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με στόχο την άσκηση πιέσεων προς τη ρωσική πλευρά για να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Γεωργίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία συμφωνεί να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Νότιο Οσετία και από την Αμπχαζία αν στη θέση των ρωσικών δυνάμεων αναπτυχθεί δύναμη της ΕΕ. Δήλωσε επίσης ότι θα αποσύρει τους στρατιώτες από τα σημεία ελέγχου που οδηγούν στο λιμάνι του Πότι, αφού πρώτα του προσκομίστηκε γραπτή διαβεβαίωση του προέδρου της Γεωργίας, Μικαήλ Σαακασβίλι, ότι η Γεωργία δεν θα κάνει χρήση βίας κατά της Αμπχαζίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το κυρίως έδαφος της Γεωργίας (εκτός Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας) 10 ημέρες μετά την ανάπτυξη της δύναμης των 200 Ευρωπαίων παρατηρητών, ενώ συμφωνήθηκε οι ήδη υπάρχοντες παρατηρητές του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Στη συνέχεια η τρόικα της ΕΕ αναχώρησε για Τυφλίδα, όπου σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον γεωργιανό πρόεδρο, Μικαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από την ΕΕ, για την ανοικοδόμηση της χώρας του.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η ΕΕ ενεργοποιείται σε ανώτατο επίπεδο για την επίλυση μιας κρίσης που βρίσκεται εκτός των ορίων της, που προκλήθηκε και εξελίχθηκε ερήμην της και που τέλως πάντων προκλήθηκε από τις άφρονες και ενέργειες ενός πολιτικού-προβοκάτορα (κλώνος του οποίου είναι ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκρουέφσκι), που βρίσκεται στην προεδρικό θώκο της Γεωργίας με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ. Αν δηλαδή κάποιος πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα, αυτός είναι ο αμερικανικός παράγοντας και όχι η ΕΕ.
Όσον αφορά τον πολιτικό ρόλο της ΕΕ για την εξομάλυνση της κατάστασης, την επίλυση της κρίσης και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, ασφαλώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού ευχή και ελπίδα όσων πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι μια ισχυρή πολιτικά Ευρώπη, μια κατά το δυνατόν εννιαία φωνή σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, για να κατωχυρωθούν καλύτερα τα συμφέροντα των χωρών μελών της ΕΕ.
Δεν είναι όμως παράδοξο το δρομολόγιο που ακολουθεί η τρόικα;
Δεν είναι πιο σωστό ή μάλλον επιβάλλεται πρώτα να μεταβεί στην Άγκυρα και να απαιτήσει την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, που είναι κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος και μετά, αφού πετύχει εκεί το πολιτικό της έργο, να φροντίσει και για την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube