REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 30 Σεπτεμβρίου 2008

Η Τουρκία παίρνει 107 βλήματα αέρος-αέρος (AIM-120C-7 AMRAAM) από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία παίρνει 107  βλήματα αέρος-αέρος (AIM-120C-7 AMRAAM) από τις ΗΠΑ

Ο AIM-120C-7 AMRAAM σε αμερικανικό (;) F-16

Το αμερικανικό υπουργείο άμυνας (Πεντάγωνο) γνωστοποίησε στο Κογκρέσο την πώληση 107 βλημάτων αέρος-αέρος στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Το αμρόδιο Τμήμα Ασφάλειας και Αμυντικής Συνεργασίας του Πενταγώνου (DSCA), σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η πώληση αφορά 107 βλήματα 107 adet AIM-120C-7 AMRAAM (προωθημένου μέσου βεληνεκούς βλήμα αέρος-αέρος), ανταλλακτικά, εξοπλισμό υποστήριξης και δοκιμών, καθώς και τη σχετική εκπείδευση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ένσταση εντός δυο εβδομάδων, έχουμε αυτόματη έγκριση του Κογκρέσου. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, δεν αναμένεται κάποια ένσταση εις βάρος της Τουρκίας.
Ενώ τα βλήματα AMRAAM, που κατασκευάζονται από την εταιρέια Raytheon, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τα τουρκικά F-16, ως μέσον της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο και ως απειλή εναντίον των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο, στην ανακοίνωση της DSCA αναφέρεται:
“Η Τουρκία είναι σύμμαχος-συνεταίρος των ΗΠΑ στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αυτή η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ χώρα να υποστηριχτεί για να αποκτήσει και να διατηρήσει μια ισχυρή και ετοιμοπόλεμη αμυντική ικανότητα, για να συμβάλλει στην αποδεκτή ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Ο αμυντικός εκσυγχρονισμός της Τουρκίας είναι απαραίτητος για την ειρήνη στην περιοχή και την κοινή επιχειρησιακή δράση και ικανότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ο εκσυγχρονισμός αυτός (με την προμήθεια των AIM-120C-7 AMRAAM, σ.τ.μ.) θα ενισχύσει την ικανότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας να πρστατέψει τις εκτεταμένες ακτές και σύνορά της από μελλοντικές απειλές. Η προτεινόμενη πώληση θα διευρύνει και τη δυνατότητα της Τουρκίας να συμμετέχει και να συμβάλλει στις κοινές επιχειρήσεις καταπολέμησης της πλανητικής τρομοκρατίας, αλλά και στις κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Πηγές: AKSAM, DSCA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube