Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2008

Oι Τούρκοι επιστρέφουν στο Κοσσυφοπέδιο μέσω της …παιδείας


Ήταν να το δούμε και αυτό!
Oι Τούρκοι επιστρέφουν στο Κοσσυφοπέδιο μέσω της …παιδείας.
Όσο και να φαίνεται απίστευτο, οι Τούρκοι επιστρέφουν στο Κοσυφφοπέδιο δια μέσου των επιστημών, της εκπαίδευσης και της οικονομίας.
Η Τουρκία σκοπεύει να ιδρύσει και να λειτουργήσει στοην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πριστίνα, του “Τουρκικό Πανεπιστήμιο Κόσσυφοπεδίου”. Για το σκοπό αυτό πρόκεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία που αφορά την κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Ήδη το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB ETÜ) έχει αποστείλει διδακτικό προσωπικό και έχει αρχίσει η ανταλλαγή φοιτητών, το Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής (ODTÜ) έχει λάβει τη σχετική απόφαση για την κατασκευή φοιτητικών ξενώνων, ενώ την πιο φιλόδοξη επένδυση θα κάνει το πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ (Bahçeşehir).
Ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχιρ, Enver Yücel, ο οποίος επισκεφθηκε πρόσφατα την Πρίστινα, δήλωσε ότι συμφώνησε επί της αρχής με τον ιδιοκτήτη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Πρίστινας, Femi Azemi, για την ίδρυση τουρκικού πανεπιστημίου στην Πρίστινα και ότι επίκειται η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος 5.000 τ.μ. Ο Enver Yücel δήλωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν το εν λόγω εγχείρημα.
Ο Yücel, που συναντήθηκε με τον υπουργό παιδείας του Κοσσυφοπεδίου Enver Hoxhai αποκάλυψε ότι εξασφάλισε τη στήριξη του υπουργού για όλα τα σχέδια και εκπαιδευτικά προγράμματα που αογρούν το Κοσσυφοπέδιο.
Ο κοσσοβάρος υπουργός δήλωσε τα εξής:
“Κατά την άποψή μας οι επαναστατικές αλλαγές που πέτυχε ο Μουσταφά Κεμάλ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικές. Η επανάσταση του Ατατούρκ είναι πιο σημαντική από τη Γαλλική Επανάσταση. Γιαυτό πρέπει να διευρύνουμε τη συνεργασία μας κυρίως στον τομέα της παιδείας. Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Ως κοσσοβάροι επιθυμούμε να αναπτύξουμε τον τομέα της παιδείας που αφορά την οικονομική εκπαίδευση”.
Ο Yücel με τη σειρά του δήλωσε ότι για το παναπιστήμιο που θα ιδρύσουν σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Πρίστινα, έχουν ήδη έλθει σε επαφή με δυο κρατικά αμερικανικά πανεπιστήμια. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Yücel είπε:
“Αν κάνουμε ένα πανεπιστήμιο που έχει το ένα σκέλος του στις ΗΠΑ, το άλλο στην Κωνσταντινούπολη και το τρίτο στο Κοσσυφοπέδιο, θα καταστήσουμε την Πρίστινα εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων. Μπορούμε να ιδρύσουμε ένα κολέγιο στην Πρίστινα”.
Κανείς δεν ξέρει αν και πώς θα γίνουν πράξη τα φιλόδοξα σχέδια της Άγκυρας. Πάντως είναι θλιβερό να διαπιστώνεις ότι μια χώρα, όπως η Τουρκία, με ελάχιστη ιστορία και παράδοση σε θέματα παιδέιας σχεδιάζει και οραματίζεται και από την άλλη πλευρά να βλέπεις τη χώρα σου, με τόση ιστορία, να βυθίζεται στον εκπαιδευτικό εκβαρβαρισμό.
Πηγή: http://www.karadenizgazete.net/haber_ayrinti.php?h_id=33894o

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube