Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Αυγούστου 2008

Ο Νεοοθωμανισμός επιχειρεί την εξάπλωσή του στην Αφρική

Ο Νεοοθωμανισμός επιχειρεί την εξάπλωσή του στην Αφρική

του Σάββα Καλεντερίδη
Πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (18-20 Αυγούστου) η Συνάντηση Εργασίας Τουρκίας – Αφρικής, που διοργανώθηκε από την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικών Σχέσεων Εξωτερικού (DEİK).
Στη συνάντηση εργασίας, που διήρκεσε δυο ημέρες, συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης των οικονομκιών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της αφρικανικής ηπείρου και τέθηκαν φιλόδοξοι στόχοι, με βάση τους οποίους το ύψος των εμπορικών συναλλαγών από τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τον 2003, το 2008 να ανέλθει στα 19 δισεκατομμύρια και το 2012 στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Amadou Boubacar Cisse, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί ειδικά προγράμματα για την εκπαίδευση και την παροχή πόσιμου ύδατος σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Στη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι για τα προγράμματα αυτά που αφορούν την Αφρική το Χρηματιστήριο της Κωντσαντινούπολης έχει αποφασίσει να διαθέσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναφέρθηκε επίσης ότι έχει εξασφαλιστεί ένα δισεκατομμύριο δολλάρια από τις χώρες της Δύσης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών, Βιομηχανικών, Γεωργικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Αφρικής, Mohamed El Masry, ανέφερε ότι η Αφρική έχει ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές και δυναμική για να πετύχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.
Ο υπουργός επικρατείας, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικού εμπορίου, Kürşad Tüzmen, δήλωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και αφρικανικών κρατών από 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2003, το τέλος του 2007 έφθασε τα 13 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας άύξηση 140%, ενώ στο τέλος του 2008 πιθανόν να ξεπεράσει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τουζμέν ανέφερε επίσης ότι οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες το 2007 ανέλαβαν έργα 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο, ενώ το 2008 θα ξεπεράσουν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μια από τις συνεδριάσεις συμμετείχε και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις εξωτερικές σχέσεις με τις χώρες της Αφρικής, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρεσβειών που διατηρεί η Τουρκία στην Αφρική από 12 που είναι σήμερα σε 27.
Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, Ekmeleddin İhsanoğlu, ανακοίνωσε ότι από τις 57 χώρες-μέλη του οργανισμού οι 27 είναι αφρικανικές και ζήτησε την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των ισλαμικών χωρών. Επιπρόσθετα δήλωσε ότι έχει εγκριθεί δεκαετές πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας, ενώ έχει εγκριθεί διάθεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σκοπό αυτό.

Από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος
Ο υπουργός εππικρατείας (εξωτερικού εμπορίου) Κουσράτ Τουζμέν, στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται στις οικονομικές συναλλαγές Τουρκίας – Αφρικής τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο οθωμανικό πνεύμα, υπογραμμίζοντας ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπερασπίστηκε τις χώρες της Αφρικής, όταν οι Ευρωπαίοι πήγαν εκεί για να τους εκμεταλλευτούν μέσω της αποικιοκρατίας. Συγκεκριμένα ο Τουζμέν είπε:
“Εμείς βάλαμε την ψυχή μας για να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με την Αφρική. Όπως οι πρόγονοί μας, θέλουμε να σας βοηθήσουμε να αναπτυχθείτε και όχι να σας εκμεταλλευτούμε ως αποικιοκράτες. Γι’ αυτό είχαμε αυτή την επιτυχία”.
Η Τουρκία, στις 12 Απριλίου 2005 έλαβε τον τίτλο του παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση, ενώ στη συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα στην Αδίς Αμπέμπα, τον Ιανουάριο του 2008, η Τουρκία ανακυρήχθηκε στρατηγικός εταίρος της Αφρικανικής Ένωσης.
Στους αξιωματούχους και τα στελέχη που συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας παρέθεσαν επίσημα γεύματα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ.
Στο τέλος των εργασιών της εν λόγω συνάντησης αποφασίστηκε η ίδρυση Επιμελητηρίου Αφρικής-Τουρκίας, το οποίο θα έχει ως στόχο να συντονίζει και να υποβοηθά την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των αφρικανικών χωρών.

Πηγές:
http://www.deik.org.tr/Pages/TR/DEIK_HaberlerDetay.aspx?hDetId=73&IKID=10

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube