REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Αυγούστου 2008

Σε τουρκικές αντιρρήσεις φέρονται να προσέκρουσαν τα αμερικανικά σχέδια στη Γεωργία

Σε τουρκικές αντιρρήσεις φέρονται να προσέκρουσαν τα αμερικανικά σχέδια στη Γεωργία


Παρ’ ολίγον κρίση;
Associated Press
Κωνσταντινούπολη

Αντιμέτωπες με τουρκικές αντιρρήσεις όσον αφορά την παροχή βοήθειας προς την Γεωργία βρέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε κρίση τις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Η πρώτη διαφωνία προέκυψε όταν η Ουάσινγκτον επιχείρησε να στείλει στις ακτές της Γεωργίας, στη Μαύρη Θάλασσα, ένα νοσοκομειακό πλοίο μετά την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία. Η Αγκυρα αρνήθηκε να δώσει στο πλοίο άδεια διέλευσης από τα Στενά, παρά το ελεύθερο διάπλου που εξασφαλίζει η Συνθήκη του Μοντρέ, επικαλούμενη μία διάταξή της που αφορά τα πλοία με μεγάλο εκτόπισμα.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται η εφημερίδα Hurriyet, δήλωσαν ότι «στο πλαίσιο αυτό δεν δόθηκε ούτε θα δοθεί άδεια στο νοσοκομειακό πλοίο των ΗΠΑ. Το θέμα θεωρείται από την πλευρά μας λήξαν. Κατανόησαν (σ.σ. οι ΗΠΑ) τις ευαισθησίες μας. Εξάλλου, από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, ανοίξαμε τον εναέριο μας χώρο σε όλες τα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι ίδιες τουρκικές διπλωματικές πηγές φέρονται να υποστήριζαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να επιτραπεί για μία φορά, κατ’ εξαίρεση, η διέλευση του πλοίου και ότι η τουρκική απάντηση ήταν αρνητική επειδή «εάν επιτρέψουμε μία φορά την παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ, δεν θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε στο μέλλον ανάλογα αιτήματα άλλων χωρών».

Η Hurriyet σημειώνει ακόμη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δεσμευτεί προσωπικά για την αποστολή του πλοίου ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η αμερικανική πλευρά φέρεται να κατανόησε τις τουρκικές αντιρρήσεις και ότι «δεν υπήρξε κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη σχετική φημολογία».

Προτού όμως καταλαγιάσει η αναστάτωση που προκάλεσαν οι διαρροές στον Τύπο για τα αμερικανικά σχέδια για αποστολή αμερικανικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, μία νέα διαφωνία ήλθε να σκιάσει τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας.

Κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά της Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από τους συμμάχους να εγκρίνουν την αποστολή αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης AWACS, στον εναέριο χώρο της Γεωργία, με σκοπό να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα.

Ο Τούρκος υπουργός Αλί Μπαμπατζάν εξέφρασε την αντίρρησή του και σε αυτή την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι «η αποστολή αεροσκαφών AWACS στη Γεωργία δημιουργεί δυνητικά κίνδυνο στρατιωτικής έντασης». Η Τουρκία φέρεται να συμπαρατάχθηκε στο θέμα αυτό με τη Γαλλία και τη Γερμανία και η αμερικανική πρόταση δεν επικράτησε.
Αναδημοσίευση από το in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube