REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Αυγούστου 2008

Το αδιέξοδο Πελόσι για τον εχθρό της Τουρκίας, Μπάιντεν

του Σεμίχ Ιντίζ
Η επιλογή του Μπάιντεν για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, από τον Μπάρακ Ομπάμα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ευμενώς από την Άγκυρα. Γιατί ο Μπάιντεν από τα νεανικά του χρόνια μέχρι σήμερα ήταν πίσω από οποιαδήποτε αντιτουρκική ενέργεια που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ.
Για το λόγο αυτό ήταν το πιο έμπιστο άτομο στο Κογκρέσο για το λόμπι των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Κούρδων. Ένας σύμβουλος του Μπάιντεν, σε μια επίσκεψή μας στο Κογκρέσο μας είχε πει: “He has a thing about Turkey”, δηλαδή, “έχει μια διαμορφωμένη άποψη για την Τουρκία”.
Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι “ο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα συμμορφωθεί από την ίδια τη σκληρή την πραγματικότητα”. Και λέμε ότι θα “συμμορφωθεί”, γιατί στο παρελθόν δεν παρέλειπε σε κάθε ευκαιρία να είναι ασυμμόρφωτος απέναντι στην Τουρκία.
Εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν “θα συμμορφωθεί”, στηρίζουν την εκτίμησή τους σε διεθνοπολιτικά αίτια. Ο Ομπάμα στηρίζει την καμπάνια του στο σύνθημα της ανάγκης “αποχώρησης από το Ιράκ” και σε αυτή την περίπτωση ο Μπάιντεν δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη του το πόσο πολύ έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ την Τουρκία.

Ο Μπάιντεν δεν είναι στο πλευρό της Τουρκίας
Η αύξηση της αξίας της Τουρκίας μετά τα τελευταία γεγονότα στον Καύκασο, δεν θα επιτρέψει στον Μπάιντεν να διαταράξει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Έστω όμως και αν ο Μπάιντεν “συμμορφωθεί” από τη σκληρή πραγματικότητα, με βάση το παραπάνω “θετικό σενάριο”, είναι γνωστό ότι ο Μπάιντεν δεν θα είναι ποτέ στο πλευρό της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να μην λάβουμε καθόλου υπόψη μας και το άλλο, “αρνητικό σενάριο”. Στο κάτω-κάτω, ο ίδιος ακολούθησε αυτό τον (αντιτουρκικό) δρόμο επί 40 χρόνια. Άλλωστε, ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία “έχει την ανάγκη της στήριξης των ΗΠΑ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο”.
Και αυτή του την άποψη την είπε κατάμουτρα στον Ετζεβίτ, για να φέρει την Τουρκία εκεί που ήθελε αυτός.
Κατά την επίσκεψη του Ετζεβίτ στο Κογκρέσο, το Σεπτέμβριο του 1999, ο Μπάιντεν, που συμπεριφέρθηκε απρεπώς, του είπε: “Αν συνεχίσετε να αντιτίθεστε στην επίτευξη λύσης στην Κύπρο, εγώ δεν θα εγκρίνω τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κογκρέσο”, προκαλώντας ένταση στην αποστολή.
Ο Μπάιντεν, κατά την αποχώρηση του Ετζεβίτ από το Κογκρέσο, είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό: “Δεν απαντήσατε στην ερώτησή μου”. Ενώ ακόμα και ο ελληνικής καταγωγής Πολ Σαρμπάνης είχε φερθεί ευγενικά στον Ετζεβίτ.

Οι έντονες αντιδράσεις του πρέπει να μελετηθούν
Ο Ομπάμα δηλώνει ότι επέλεξε τον Μπάιντεν επειδή ξέρει από εξωτερική πολιτική. Όμως θα πρέπει να μελετήσουμε το θέμα της άκομψης συμπεριφοράς του απέναντι σε μια “σύμμαχο” χώρα και να δούμε αν ξέρει ή όχι απο εξωτερική πολιτική ο κ. Μπάιντεν.
Τους φόβους μας αυτούς τους ενισχύει το σχέδιο που είχε κάνει για διαμελισμό του Ιράκ στα τρία, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχαινε την ειρήνη και την ηρεμία στο Ιράκ. Ο Μπάιντεν στο τέλος θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που αντιμετώπισε και η Νάνσυ Πελόσι, που έκανε όρκους ότι θα περάσει το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων απο τη Γερουσία.
Η Πελόσι υποχρεώθηκε να κάνει πίσω και να αθετήσει τους όρκους και τις υποσχέσεις της, όταν ήλθε αντιμέτωπη με τη “σκληρή πραγματικότητα”. Αν και δεν αγαπούσε καθόλου την Τουρκία, οι “συνθήκες” την συμμόρφωσαν και αυτήν.
Σε περίπτωση δε που δεν συμμορφωθεί ο κ. Μπάιντεν, θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι η Τουρκία “δεν έχει καθόλου την ανάγκη των ΗΠΑ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο”.
Άλλωστε, πολλά άτομα στην Τουρκία περιμένουν αυτήν την ευκαιρία.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Εφημερίδα Μιλλιέτ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube