REAL TIME |

Weather Icon

Μυστική σύσκεψη επιλεγμένων Νατοϊκών χωρών στην Άγκυρα

Μυστική σύσκεψη επιλεγμένων Νατοϊκών χωρών στην Άγκυρα

του Σάββα Καλεντερίδη

Με αφορμή την επίσκεψη στην Άγκυρα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, Stephen Hadley, πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη, σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας προέδρων ή πρωθυπουργών εννέα νατοϊκών χωρών. Την πρωτοβουλία για την πρόσκληση των εκπροσώπων των ηγετών των επιλεγμένων νατοϊκών χωρών είχε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ τον τίτλο του οικοδεσπότη είχε ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu). Στη σύσκεψη, που είχε ανεπίσημο χαρακτήρα, συζητήθηκαν ελεύθερα τα πλέον κρίσιμα διεθνή ζητήματα που απασχολούν τη συμμαχία και συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο ξενοδοχείο Ankara Palas και διήρκεσε τρεις ώρες. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το θέμα της εν λόγω σύσκεψης κρατήθηκε μυστικό και ότι ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου δεν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο ή πρωθυπουργό ή άλλους Τούρκους πολιτικούς, εκτός από τον Νταβούτογλου και άλλους δύο αξιωματούχους του τουρκικού ΥΠΕΞ. Επίσης εντύπωση προκαλεί η επιλογή της Άγκυρας για μια νατοϊκή σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν επιλεγμένα “σημαντικά” μέλη της συμμαχίας, στα οποία δεν συμμετέχει η Ελλάδα, αφού η επιλογή της Άγκυρας μας δείχνει ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.
Ο Αχμέτ Νταβούτολγου, ερωτηθείς από συντάκτη της εφημερίδας Ταράφ (Taraf), ανέφερε ότι παρόμοιες ανεπίσημες συσκέψεις κορυφής συμβούλων σημαντικών νατοϊκών χωρών γίνονται κατά καιρούς, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Ο Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης-Ισραήλ-Συρίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Γεωργίας, ενώ δεν συζητήθηκε το θέμα της πυραυλικής ομπρέλας που θέλουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Η προηγούμενη σύσκεψη του είδους, και πάλι υπό την αιγίδα του Stephen Hadley, και με τη συμμετοχή επιλεγμένων “σημαντικών” νατοϊκών χωρών, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Πηγή: Εφημερίδα Ταράφ
http://www.taraf.com.tr/haber.asp?id=12667

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube