Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 22 Ιουνίου 2008

Η Τεχεράνη έτοιμη για όλα τα στρατιωτικά σενάρια, προειδοποιεί η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη έτοιμη για όλα τα στρατιωτικά σενάρια, προειδοποιεί η Τεχεράνη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα σενάρια περί προετοιμασιών του Ισραήλ για επιθετική ενέργεια εις βάρο του Ιράν. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα, με την κοινή ισραηλο-ελληνική αεροπορική άσκηση που επέτρεψε να γίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο και σε ελληνικό χερσαίο πεδίο βολής με τη συμμετοχή τεράστιου αριθμού ισραηλινών αεροσκαφών (100 α/φ), εμπλέκεται -άσχετα με το αν το επεδίωκε ή όχι- σε μια ιστορία που είναι σίγουρο ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα και θέση της χώρας, στις εξωτερικές σχέσεις και στα εθνικά μας συμφέροντα.
Προκύπτει εύλογα το ερώτημα για το εάν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να εμπλέκεται σε έναν επιθετικό πόλεμο, τη στιγμή που η ίδια είναι θύμα επιθετικών πολέμων κατά το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν (επίθεση Ιταλών και Γερμανών το 1940, εισβολή το 1974 και συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της νήσου από τους Τούρκους);
Εντάσσεται η κίνηση αυτή σε κάποιο ευρύτερο σχεδιασμό με εμφανή και σοβαρά ανταλλάγματα για τη χώρα μας ή πρόκειται για άλλη μια επιπόλαια επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής;
Καλό θα είναι πάντως ο πρωθυπουργός να δει προσωπικά το ζήτημα, να ζητήσει εξηγήσεις από τους εγκέφαλους που σχεδίασαν και αποφάσισαν μια τέτοια κίνηση, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για τη χώρα.
Ελπίζουμε να διαψευσθούμε…

Αναδημοσίευση από το in.gr
Απάντηση στην ισραηλινή άσκηση
Η Τεχεράνη έτοιμη για όλα τα στρατιωτικά σενάρια, προειδοποιεί η Τεχεράνη

Ο διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά και πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί
ΤεχεράνηΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Ανησυχία προκαλεί η ισραηλινή στρατιωτική «πρόβα» επίθεσης στο Ιράν (21/6/2008)

Το Ιράν είναι έτοιμο για όλα τα στρατιωτικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας ισραηλινής επίθεσης εναντίον του πυρηνικών του εγκαταστάσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, λίγες ώρες μετά την είδηση περί στρατιωτικής άσκησης των ισραηλινών στην ανατολική Μεσόγειο ως «πρόβας» χτυπήματος στο Ιράν.«Είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες, αλλά εάν οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν πραγματικά να προβούν σε μια τέτοια άφρονα ενέργεια, θα αντιμετωπίσουν περισσότερη καταστροφή από εμάς», δήλωσε ο Λαριτζανί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Ισραήλ πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση στις αρχές Ιουνίου, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, έμοιαζε με πρόβα στρατιωτικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γολάμ-Χοσεΐν Ελχάμ χαρακτήρισε επικίνδυνο καθεστώς το Ισραήλ και τόνισε ότι οι πρόσφατες απειλές εναντίον του Ιράν θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Ωστόσο, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν το Ισραήλ έχει τη στρατιωτική ισχύ να πλήξει τα ιρανικά συμφέροντα. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν και τόνισε ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν θα μετέτρεπε τη Μέση Ανατολή σε παρανάλωμα του πυρός.Επίσης και η Ρωσία προειδοποίησε χθες ότι οι στρατιωτικές απειλές κατά του Ιράν θα βλάψουν τις συνομιλίες με την Τεχεράνη για την επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube