Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 13 Ιουνίου 2008

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2008

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης……

του Σάββα Καλεντερίδη

Ενώ οι κατηγορούμενοι -μέλη της παρακρατικής/παραστρατιωτικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ- για σχεδιασμό επίθεσης στη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη βρίσκονται στη φυλακή, ο αρχηγός του
τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μπουγιούκανιτ, που είχε κατηγορηθεί από τον εισαγγελέα του Βαν ως ηθικός αυτουργός της βομβιστικής επίθεσης στο Σεμντίνλι, ενώ θεωρείται και ο φυσικός αρχηγός της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, κατάφερε να επίσει τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να εξαιρέσει τον Αϊ-Στράτη από νατοϊκή άσκηση, με δυσμενείς συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου κ. Βούλγαρη στην Άγκυρα, όπου θα επισκεφθεί τον ομόλογό του κ. Μπάσμπουγ, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑΡΑΦ (TARAF), συναντήθηκε μυστικά με τον αντιπρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας κ Οσμάν Πακσούτ (Osman Paksüt) στις 4 Μαρτίου 2008, δηλαδή 14 ημέρες πριν την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του κόμματος ΑΚΡ και 71 στελεχών του, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπυοργός Ερντογάν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΖΑΜΑΝ, η συνάντηση έγινε κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας στο γραφείο του Μπάσμπουγ και εκεί αποφασίστηκε η απαγγελία κατηγορίας στο ΑΚΡ.
Ο στρατηγός Μπάσμπουγ, που θεωρείται πιο σκληρός εθνικιστής-κεμαλιστής από τον απερχόμενο αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα αρχηγού γενικού επιτλεέιου μετά από λίγους μήνες.
Ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), εξ αντικειμένου προσφέρουμε νομιμοποίηση στους επικεφαλής των παρακρατικών-παραστρατιωιτκών μηχανισμών που δρουν στην Τουρκία, συρόμενοι σε ένα παιχνίδι επισκέψεων και καταθέσεων στεφάνων στο μνημείο του σφαγέα των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι κινήσεις τύπου Αϊ-Στράτη.

Πηγές: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=701630

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τώρα … ξανασχεδιάζει την άσκηση στον Αϊ-Στράτη

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

Χαμόγελα ειρωνείας σκόρπισε στους στρατιωτικούς κύκλους η χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ στον Ελληνα υπουργό Αμυνας ότι η ΝΑΤΟϊκή άσκηση που αναβλήθηκε και στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ο Αγιος Ευστράτιος «θα επανασχεδιαστεί».

Η διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα προς τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη δόθηκε χθες το απόγευμα, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες και κατόπιν έντονης αντίδρασης του Ελληνα υπουργού για όλο το περιστατικό και κυρίως για την «άθλια», όπως έχει σχολιαστεί από όλους, δικαιολογία που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ για την αναβολή της άσκησης.

Να θυμίσουμε ότι το ΝΑΤΟ ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της τρίτης φάσης της άσκησης στην οποία περιλαμβανόταν και ο Αγιος Ευστράτιος, δήλωσε ότι δεν διαθέτει τα μέσα για το συγκεκριμένο τμήμα και κατόπιν αυτού η άσκηση πρέπει να αναβληθεί…

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στην απόφαση αναβολής ο γενικός γραμματέας οδηγήθηκε μετά από πιέσεις της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει μια «de facto» κατάσταση αποστρατιωτικοποίησης της περιοχής του Αγίου Ευστρατίου.

Καθώς οι πιέσεις της τουρκικής πλευράς δεν είχαν καρποφορήσει μέχρι και στο επίπεδο του ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικού διοικητή, την αναβολή της άσκησης ανέλαβε ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στρατηγός Μπουγιούκανιτ που πήγε προσωπικά στις Βρυξέλλες και πίεσε τον γενικό γραμματέα, ο οποίος τελικά αποφάσισε και την αναβολή.

Η απόφαση Σέφερ είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, καθώς η αιτιολογία ότι δεν διαθέτει το ΝΑΤΟ τις δυνάμεις θεωρήθηκε επιεικώς γελοία γιατί ήταν μια προγραμματισμένη άσκηση, γνωστή σε όλα τα επίπεδα του ΝΑΤΟ και με γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει όπως είχε προγραμματιστεί, δηλαδή και με τη συμμετοχή του Αγίου Ευστρατίου. Το γεγονός λοιπόν ότι και πριν από ένα μήνα υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι η άσκηση θα γινόταν και τελικά δεν έγινε, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «το ΝΑΤΟ είναι αναξιόπιστο και συνεπώς ό,τι και να λέει ο γενικός γραμματέας εμείς θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/06/2008

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube